ARE-företaget Climat80 ser hur intresset för solceller bara växer och det finns pengar att spara för många företag. Foto: Areskoug Filmproduktion
ARE-företaget Climat80 ser hur intresset för solceller bara växer och det finns pengar att spara för många företag. Foto: Areskoug Filmproduktion

Alla pratar solceller!

”Det är lite coolt att solceller blivit så stort och att alla plötsligt pratar solceller – och vi ser hur intresset bara ökar”, säger Martin Fröborg på Climat80´s energiavdelning.

I spåren av höjda elpriser har det blivit lättare att betala av en solcellsanläggning och det är högintressant för företag att kunna producera sin egen el, i alla fall under vissa perioder på dygnet.

Utvecklingen går snabbt framåt inom batterier och lagring. Det finns idag många olika solcellssystem och vi ser även nya fabrikat.

Nu när 2022 har avslutats är det roligt att nämna att vi tillsammans med våra kunder har gjort skillnad på solcellsmarknaden. Under 2022 har våra kunder sparat totalt 2 716 447 kWh på de anläggningar vi har varit med och installerat under året.

Elpriset styrs i grunden av elbörsen för norra Europa – Nord Pool. Enligt Nord Pools elmix har vi ett utsläpp på omkring 50 g/co2/kWh, vilket innebär att våra installationer har minskat utsläppen med nära 136 ton per år.

Under 2022 har Climat80 Gruppen också projekterat och installerat en av de största takinstallerade solcellsanläggningarna i Sverige (enligt Svensk Solenergi), Castellums solcellspark Drevet 1 i Helsingborg i samarbete med Bengt Dahlgren. Ett projekt vi är oerhört stolta över och som vi kommer att berätta mer om framöver. Effekten på besparingarna från den anläggningen kommer dock med först 2023 i och med att den färdigställdes nyligen.

Har du en verksamhet som kräver mycket energi och har ett högt elbehov? Är verksamheten i drift dagtid? Är det en industrifastighet eller en kommersiell fastighet? Finns det dessutom ett större tak som klarar av en högre bärighet? Då kan det verkligen löna sig att investera i en solcellsanläggning.

Prata med Climat80´s energiavdelning, så hjälper vi dig!

I ARE Sverige ingår Kungälvs Rörläggeri med Inter El och Climat80 Gruppen som omfattar Climat80, Climat80 Entreprenad, Elfast, Klimatkyl, Lunds Värme & Sanitet och Stjernfeldts VVS.

Våra affärsområden är ventilation, vs, el, kyla, automation och fastighetsservice. I nära samarbeten med våra kunder hittar vi de bästa lösningarna, oberoende av om det är frågan om ett kontor, ett köpcentrum, ett hotell, ett sjukhus, en bostadsfastighet eller en industrianläggning.

ARE är ett finskt familjeföretag som har över 100 års erfarenhet inom bygg- och installationsbranschen och erbjuder tjänster under hela fastighetens livscykel. ARE-koncernens högre syfte är att bidra till ett hållbart samhälle genom installationer som utvecklar framtidens hållbara och flexibla fastigheter. Totalt har koncernen 3 300 anställda i Sverige och Finland och en total omsättning på cirka 460 miljoner euro. ARE Group är en del av Conficap-koncernen.