Jyväskylän Kauppakatu på 1940-talet. I slutet av gatan står ARE affärsbyggnad.
Jyväskylän Kauppakatu på 1940-talet. I slutet av gatan står ARE affärsbyggnad.

ARE , 100 år av expertis inom tekniska byggnadstjänster - att Bygga framtiden och bevara det förflutna

ARE grundades i september 1924 i Jyväskylä, och i år firar vi en viktig milstolpe: ARE fyller 100 år. För att uppmärksamma jubileet publicerar vi en omfattande historia över företaget i slutet av 2024.

Historien är skriven av den framstående historikern och fackboksförfattaren Antti Parpola. Boken granskar Finlands modernisering genom ett hundraårigt familjeföretags ögon och beskriver ARE:s och bygg-teknikens betydande roll i omvandlingen av det byggda Finland under det senaste århundradet. Berättelserna om ARE och Finlands modernisering är sammanflätade på ett fascinerande sätt: företagets tidiga dagar utspelar sig vid den tidpunkt då elektriciteten tog sina första steg in i de finska hemmen, och med den följde ljus, VVS, centralvärme och luftkonditionering.

Verket ger ett unikt perspektiv på hur byggnadstekniken har förändrat den finska bostads- och byggnadskulturen. År 1923 skrev arkitekten Le Corbusier att huset skulle bli en "levande maskin", och denna förutsägelse har besannats. I dag kan byggnadstekniken vara en mer värdefull del av en byggnad än dess stomme.

Byggserviceföretaget ARE ingår i Conficap-koncernen, som har djupa rötter i finskt entreprenörskap.

"Vårt familjeföretag har gått en lång och betydelsefull väg som en del av det finska samhället. Det är viktigt för oss att den här historien bevaras för kommande generationer. Företaget har ägts av samma familj sedan det grundades och vi är stolta över att den femte generationen nu leder företaget. Vår historia berättar inte bara om vårt företags utveckling, utan också om moderniseringen av Finland i allmänhet och om byggnadsteknikens betydelse i vår vardag. Med denna historia vill vi hedra tidigare generationers arbete och se till att deras arv lever vidare in i framtiden. Det är en stor ära för oss att ha fått vara med och bygga och utveckla tillsammans med Finland", säger Maarit Toivanen, huvudägare och styrelseordförande i bolaget.

I ARE Sverige ingår Kungälvs Rörläggeri med Inter El och Climat80 Gruppen som omfattar Climat80, Climat80 Entreprenad, Elfast, Klimatkyl, Lunds Värme & Sanitet och Stjernfeldts VVS.

Våra affärsområden är ventilation, vs, el, kyla, automation och fastighetsservice. I nära samarbeten med våra kunder hittar vi de bästa lösningarna, oberoende av om det är frågan om ett kontor, ett köpcentrum, ett hotell, ett sjukhus, en bostadsfastighet eller en industrianläggning.

ARE är ett finskt familjeföretag som har över 100 års erfarenhet inom bygg- och installationsbranschen och erbjuder tjänster under hela fastighetens livscykel. ARE-koncernens högre syfte är att bidra till ett hållbart samhälle genom installationer som utvecklar framtidens hållbara och flexibla fastigheter. Totalt har koncernen 3 300 anställda i Sverige och Finland och en total omsättning på cirka 460 miljoner euro. ARE Group är en del av Conficap-koncernen.