Mechanum

Mechanum växer i en bransch i förändring

Verkstadsmarknaden i Sverige är sedan några år i en stark omvandling där utvecklingen mot färre och större verkstäder är tydlig. Redan 2002 genomförde EU en lagändring i syfte att skapa större konkurrens och bättre service för bilägarna och det öppnade upp för möjligheten att driva auktoriserad försäljning av bilar och service separat. Teknikinnehållet i bilarna ställer ökade krav på investeringar och större auktoriserade märkesverkstäder och kedjeanknutna verkstäder ökar sina marknadsandelar. Mechanum är en konkurrenskraftig aktör på denna marknad och är en renodlad auktoriserad flermärkesverkstad som utför service, reparationer och garantiarbeten på de ledande bilmärkena i Sverige. Mechanum är auktoriserat för bilmärken motsvarande över 65 procent av den svenska bilpopulationen och den största ägaren är Pegroco Invest. Bolaget har 250 kvalificerade medarbetare och genomför över 55 000 kundbesök per år.

2010 stod anläggningen i Malmö klar och tar idag emot Volvo, Volkswagen, Skoda, Audi, BMW, Ford, Saab och Opel. Anläggningen i Malmö är en fullserviceanläggning som utför service, reparationer, däckbyten och rekonditionering och har en egen plåt- och lackverkstad. Just nu pågår en ombyggnad för att utöka serviceplatserna med 30 % för att kunna ta emot ytterligare ett bilmärke. 

Mechanum har anlitat Climat80 AB för att hålla i ombyggnaden som innebär att anläggningen får ett nytt modernt lagerhanteringssystem i två plan med reservdelslager och utökat antal serviceplatser - en mer rationell verkstad. Climat80 utför rivning, byggarbeten med målning samt all ombyggnad av el, VS och ventilation. Arbetet påbörjades i januari 2019 och beräknas vara klart i slutet av april.

I ARE Sverige ingår Kungälvs Rörläggeri med Inter El och Climat80 Gruppen som omfattar Climat80, Climat80 Entreprenad, Elfast, Klimatkyl, Lunds Värme & Sanitet och Stjernfeldts VVS.

Våra affärsområden är ventilation, vs, el, kyla, automation och fastighetsservice. I nära samarbeten med våra kunder hittar vi de bästa lösningarna, oberoende av om det är frågan om ett kontor, ett köpcentrum, ett hotell, ett sjukhus, en bostadsfastighet eller en industrianläggning.

ARE är ett finskt familjeföretag som har över 100 års erfarenhet inom bygg- och installationsbranschen och erbjuder tjänster under hela fastighetens livscykel. ARE-koncernens högre syfte är att bidra till ett hållbart samhälle genom installationer som utvecklar framtidens hållbara och flexibla fastigheter. Totalt har koncernen 3 300 anställda i Sverige och Finland och en total omsättning på cirka 460 miljoner euro. ARE Group är en del av Conficap-koncernen.