Välj ett framtidsyrke – elektriker!

Oscar Björkqvist, elektriker på Elfast
I Stadshallen i Lund träffar vi Oscar Björkqvist, elektriker på Elfast, för en kort intervju om hans vägval och yrke.
Nyhet

Välj ett framtidsyrke – elektriker!

I vår serie "Välj ett framtidsyrke!" intervjuar vi medarbetare och nyanställda för att berätta om utbildningar och vägval som leder fram till ett framtidsyrke. Vi har tidigare berättat om kyltekniker. Nu lägger vi fokus på elektriker. I Stadshallen i Lund träffar vi Oscar Björkqvist, elektriker på Elfast som anställdes i juni, för en kort intervju om hans vägval och yrke. Oscar valde en ETG utbildning som ställer högre krav, men ger flera fördelar.

Oscar Björkqvist valde en ETG utbildning till elektriker på Universitetsholmens Gymnasium i Malmö, en linje som ställer högre krav på betyg, prov och motivation, men i gengäld flyter utbildningen på fortare jämfört med en ordinarie utbildning på El- och energiprogrammet. Lärlingstiden är ett halvår i stället för ett år och det går lite fortare att komma upp i lön.

ETG är en kvalitetssäkrad utbildning och ett modernt koncept för att bedriva yrkesutbildning inom elteknik och automation. Konceptet möjliggör att eleven efter avslutad utbildning får ett ECY-certifikat och direkt kan ta anställning som förstaårsmontör.

Oscar är född och uppvuxen i Malmö, Limhamn, och fick tidigt följa med sin pappa ut på olika poolbyggen. Hans pappa är egen företagare. Vi ställde några frågor till Oscar om hans vägval och yrke.

Varför valde du att bli elektriker?

- Egentligen valde jag mellan snickare, rörläggare och elektriker och praktiserade inom både rörläggeri och el på högstadiet. Varför valet blev elektriker var för att jag tyckte det var kul att tänka på kopplingar, att planera och lägga upp jobben och samtidigt få det snyggt. Elektriker är ett kreativt yrke och jag har öga för det konstnärliga. Jag tycker även om att felsöka och använda hjärnan.

Har du några förebilder som haft betydelse i ditt vägval?

- Min pappa har hjälpt mig i mina vägval. Han har ställt krav och lärt mig att aldrig stå still, att alltid göra något. Finns det inget att göra – sopa. Det är viktigt att jobba på och ha en god arbetsmoral. Det lärde jag mig tidigt när jag följde med honom på hans jobb.

Hur gick det till när du fick en lärlingsplats?

- Jag gick via kontakter och var på två ställen.

Vilken typ av jobb arbetar du med idag?

- Jag drar kabel, installerar vägguttag och jobbar även med centraler, sätter ström och testar allting. Felsökning och åtgärd inom service är en annan del. Just nu arbetar jag med el inom entreprenad på Stadshallen i Lund där vi färdigställer en större ombyggnation.

Hur upplever du jämställdheten?

- Den är bra tycker jag, vi har en bra sammanhållning allihop och lika värde.

Vad vill du göra i framtiden?

- Det finns flera roller jag kan tänka mig, som projektledare eller arbetsledare, kanske även att starta eget.

Det råder brist på tekniker och hantverkare på arbetsmarknaden och elektriker är ett av våra framtidsyrken. Följ länkarna och läs mer om ETG och olika utbildningar inom elteknik.

Elfast ingår i Climat80 Gruppen som är en del av ARE-koncernen.

Relaterade länkar

ETG
Universitetsholmens Gymnasium
 

I Are Sverige AB ingår Climat80 AB och Kungälvs Rörläggeri AB. Totalt har Are Sverige 700 anställda och omsätter ca 1,3 miljarder svenska kronor. Koncernen är indelad i två övergripande verksamhetsinriktningar, entreprenad och service. Entreprenad avser byggprojekt inom nyproduktion, ombyggnad och renovering. Service omfattar underhåll och teknisk service inom alla våra teknikområden.

Våra teknikområden är projektering, ventilation, värme och sanitet, kyla, el, automation, sanering, energi och fastighetsförvaltning. Vi arbetar nära våra kunder i syfte att hitta de bästa lösningarna, oberoende av om det är frågan om ett kontor, ett köpcentrum, ett hotell, ett sjukhus, en bostadsfastighet eller en industrianläggning.

Are är ett finskt familjeföretag, en trygg och långsiktig fastighetpartner som funnits i över 100 år och erbjuder tjänster under hela fastighetens livscykel, från den initiala byggfasen till renovering, underhåll, service och fastighetsförvaltning. Are Group har totalt 3300 anställda i Sverige och Finland och omsätter ca 5 miljarder svenska kronor. Vi är en del av Conficap-koncernen.

Referenser

Kylsystem hos SydGrönt i Landskrona

Det område som vi arbetat med under decennier är installationer och anläggningar som tar hänsyn... Läs mer